CARE SUNT SERPII VENINOSI?

Chiar daca vara de obicei ne gandim la vacanta si la distractie trebuie sa luam in calcul ca prin iarba putem da si de serpi. Atunci cand stati relaxat la soare sau pur si simplu va plimbati prin padure puteti intalni chiar si serpi veninosi, de care este bine sa va feriti cat puteti. Daca sunteti adeptul drumetiilor montane si va place sa faceti camping indiferent de sezon, atunci ar trebui sa stiti cate ceva despre cei mai veninosi serpi. De vipera cu corn probabil ca a auzit toata lumea insa aceasta nu este singura specie veninoasa din Romania.

Sunt trei specii de vipere veninoase, ale caror venin este letal pentru om.In functie de gradul de toxicitate al veninului acestora si cantitatea de venin ce o poate injecta intr-o singura muscatura exista: *Vipera cu corn *Vipera de munte *Vipera de stepa Frica de serpi este o adevarata temere pentru mult dintre noi. Insa chiar aceasta temere i-a ajutat probabil in trecut pe stramosii nostrii sa supravietuiasca intr-un mediu ostil. Vipera de stepa are o reputatie teribila. Chiar daca veninul viperelor autohtone este letal pentru om, serpii veninosi din Romania nu manifesta comportament de agresivitate fata de oameni. Prin urmare acesti serpi nu ataca oamenii decat pentru a se apara. Totusi trebuie sa fiti extrem de atenti deoarece accidente se pot intampla oricand, iar riscul de deces exista. De cele mai multe ori atunci cand intalniti vipere acestea sunt sperioase si fug din calea oamenilor. Insa aveti grija ca nici un fel de sarpe nu trebuie provocat, agitat sau stresat.

Daca vipera este incolacita si sasaie, inseamna ca cauta o cale de scapare de aceea trebuie sa lasati sarpele liber. Nu este momentul sa faceti acte de curaj si barbatie deoarece va puneti viata in pericol si nu uitati ca atacul unui sarpe este fulgerator. Pentru a evita muscatura viperei este important sa purtati incaltaminte cu talpa groasa, inalta daca umblati prin padure. In cazul in care suteti muscat de o vipera, trebuie sa ajungeti neaparat la spital. Este important sa va pastrati calmul, sa respirati normal, pentru a nu se accelera ritmul cardiac si pentru a nu intra int-o stare de panica.Timpul este extrem de pretios in aceste momente deoarece de e depinde de fapt viata dumneavoastra. Tot ceea ce puteti face este sa turnati din cand in cand apa curata peste rana.