Robotii vor suprematia - peste vreo 30 de ani nimic nu va mai fi la fel…

De vreo doi ani, robotii au inceput sa fie tot mai prezenti in viata noastra, sa ne invadeze intimitatea si sa incerce sa faca cat mai multe lucruri pe care omul obisnuit le face in mod natural zi de zi. De la robotelul care a scris o stire despre un cutremur, la cel care prezinta stirile si pana la cel care ne poate aduce, in viitor, o sticla rece de bere de la frigider, noua tehnologie tinde sa ne inlocuiasca mai devreme sau mai tarziu. Conform unor studii recente, in cel mult 30 de ani omul va fi dominat de roboti, inteligenta lor depasind-o pe cea normala, a unui om obisnuit.

Pentru ca oamenii sa reziste totusi, conceptul de cyborg pe care l-am vazut numai prin filme gen „Terminator” va fi esential in supravietuirea noastra ca specie-realitatea cyborg-ilor nu e departe de vreme ce protezele artificiale care ii ajuta pe cei aflati in suferinta sa mearga din nou sau sa poata imbratisa persoana iubita sunt deja folosite pe scara larga. Viitorul nostru in epoca robotilor va fi in prima faza dominat de masini care vor deveni cyborgi, automatizarea din toate industriile fiind un exemplu al evolutiei de la forta de munca bazata exclusiv pe oameni la cea bazata doar pe roboti asistati de oameni. Mai mult, se crede ca la finele secolului in care traim astazi, oamenii vor exista doar sub forma de fiinte hibride-omul-masina, principala ramura care va beneficia de pe urma acestei schimbari de paradigma fiind medicina. Alte probleme care vor aparea din senin vor fi cele legate de relatiile dintre oameni si roboti. Stim ca oamenii pot concepe arme foarte distrugatoare si chiar virusi informatici, insa robotii ne-au dovedit anul acesta ca sunt mai tari decat noi in multe privinte-unul dintre ei a invins cel mai greu test de pe planeta, testul Turing. Si ganditi-va ca robotelul era ca un copil de 13 ani care nu prea le avea cu matematica, insa era foarte agil si siret.

Si daca asta nu era de ajuns, un proiect de data recenta numit RoboHow va sprijini robotii pentru a umbla prin Internet si a intelege mai usor cum sa isi aleaga ce au nevoie din noianul de informatii. Deja exista de vreo trei ani un proiect asemanator, RoboEarth, un fel de biblioteca online pentru robotei ca sa invete unul de la altul. Ideea din spatele RoboHow este transformarea limbii un pic complicate a Internetului intr-una mai simpla, pe intelesul robotilor nostri nu atat de dragi dar foarte folositori. Mai pe intelesul tuturor, robotii vor avea acces la informatii foarte comune, precum prepararea unei omlete si toti pasii care trebuie facuti, lucruri pe care un om le poate face cu ochii inchisi. Pana sa fie totul automat, informatiile sunt stocate si catalogate manual.