Studii de caz fascinante din cariera lui Sigmund Freud

Injectia Irmei. Pentru a demonstra teoriile, Freud era in stare sa se diagnosticheze si pe el, iar unul dintre studiile sale consacrate despre vise a explorat sensul unui dintre propriile vise. L-a numit Injectia Irmei. In vis, unul dintre pacientii sai, Irma, a aparut la o petrecere unde era si el. El a observat ca ea era si mai bolnava ca in realitate si a certat-o pentru ca nu tinuse cont de diagnosticul sau precedent.

Alti doctori au aparut in acelasi decor si au consultat-o pe Irma, confirmand diagnosticul pus de Freud. In vis, Freud stia deja care era sursa necazurilor ei, o injectie pe care i-o facuse alt doctor, pe care acesta il considera iresponsabil si un slab profesionist. Chiar acul folosit se putea sa nu fi fost steril. Acest vis a bifat toate caracteristicile lui Freud in privinta dorintelor si nevoii de a fi mereu cel care are dreptate. Ideea lui era sa demonstreze mereu ca o boala provine de la altcineva.

Putea sa dea vina pe alti doctori pentru ca o tratasera gresit, dar putea sa dea vina si pe pacient pentru ca nu respectase ce ii spusesera doctorii. Suferinta ei nu era vina sa, iar faptul ca el pusese un diagnostic corect ii era suficient.