Certificatul energetic – obligatoriu pentru orice proprietate

Certificatul de performanta energetica (certificatul energetic) este obligatoriu incepand din iulie 2013 pentru toate casele care se vand, se inchiriaza sau se construiesc. Fie ca vorbim despre un apartament intr-un bloc vechi, despre o vila de lux ridicata acum 5 ani, sau despre o casa care abia se construieste, legislatia este clara: orice proprietate are nevoie de un certificat de performanta energetica, al carui scop este acela de a evidentia performanta energetica.

Avem nevoie de certificate energetice la vanzarea unei case, veche sau noua, la inchirierea unei case daca aceasta se face pe baza de contract de inchiriere in conditiile legii, sau pentru intocmirea procesului verbal de receptie a unei constructii nou ridicate. Legea care impune obligativitatea certificatelor energetice si stabileste cadrul legal pentru obtinerea acestora este Legea nr.159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr.372/2005 privind performanta energetica a cladirilor. Potrivit legislatiei in materie, orice anunt de vanzare sau inchiriere a unei proprietati trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu clasa energetica din care face parte proprietatea oferita spre vanzare sau inchiriere, conform certificatului energetic. Orice potential cumparator sau persoana interesata sa inchirieze o proprietate trebuie sa ia la cunostinta inaintea semnarii actului final, care este clasa energetica a proprietatii, astfel incat sa fie informat in mod clar in legatura cu costurile energetice viitoare.

Certificatul energetic al proprietatii in original urmeaza a se inmana la perfectarea actelor. Certificatul energetic cuprinde date importante legate de caracteristicile constructiei, tipul de materiale folosite, instalatiile de incalzire, apa calda de consum, climatizare, ventilare mecanica si iluminare artificiala daca este cazul. Aceste date sunt obtinute in urma unei expertize energetice, care se face la fata locului si pe baza documentelor constructiei. Un certificat energetic este valabil 10 ani de la data eliberarii sale si este un document de maxima importanta pentru orice proprietate.