Eroi neinfricati in atacuri devastatoare

Supravietuitorul Holocaustului care s-a sacrificat pe sine ca sa isi salveze elevii. Masacrul de la Virginia Tech din 2007 ramane cel mai sangeros atac din campus din istoria Americii. In doua atacuri separate la diferenta de doua ore Seung-Hui Cho a macelarit 32 de studenti si profesori, insa lucrurile puteau fi si mai grave daca nu era Liviu Librescu. Un profesor de inginerie de 76 de ani, Librescu avea deja destul eroism pentru o viata intreaga. Un evreu nascut in Romania, el a supravietuit Holocaustului si a sfidat regimul comunist roman.

Asa ca atunci cand Cho a vrut sa omoare si studentii lui Librescu, 23 la numar, profesorul s-a sacrificat pe sine pentru a-i ajuta sa scape. A blocat usa cu corpul sau si le-a spus tinerilor sa iasa pe geam. Doar un tanar a fost ucis de Cho, restul au scapat, romanul a avut o moarte violenta. Datorita profesorului roman 22 de tineri au acum o viata normala si nu stau sub o piatra de mormant. Cuplul care a dus cu barca victimile atentatelor produse de Anders Breivik, intr-un loc sigur pentru ele. Pe 22 iulie 2011, extremistul Anders Breivika detonat o masina capcana in Oslo, omorand opt oameni si ranind peste 200. Apoi a luat o barca spre insula Utoya si omorat alti 69 de tineri dintr-o tabara. Ramane cel mai grav atacat infaptuit de un singur om cu probleme psihice din istoria recenta a Europei. In tot haosul creat doi eroi au reusit sa faca imposibilul. E vorba de Hege Dalen si Toril Hansen, un cuplu casatorit de lesbiene. Tinerele campau pe partea cealalta a insulei Utoya cand a inceput atacul. In loc sa fuga sau sa se sperie ele au facut un lucru cu adevarat eroic. Au luat barca lor si au pornit spre locul atacului salvand cat de multi tineri puteau.

Desi atacatorul tragea spre barca si au trebuit sa faca multe drumuri ca sa salveze multi oameni, femeile si-au dus treaba pana la capat. Au salvat 40 de tineri, asa ca numarul mortilor de pe insula nu a depist 100. Desi erau niste oameni pe care Breivik ii ura, pentru ca stricau Norvegia, cele doua femei au reusit sa arate tuturor ce inseamna sa fii om si sa tii la semenii tai.