The Truman show

Daca iti doresti sa vezi in seara asta un film bun, am o lista intreaga cu recomandari. Pentru cei carora le plac filmele de calitate, filmele cu mesaj, care te pun pe ganduri si nu servesc doar ca o tehnica de divertisment, am o lista (putin mai scurta) cu filmele pe care le-am vazut si care ocupa locul bine meritat in propriul meu top. As vrea sa-ti recomand un film mai vechi, din 1998, intitulat ”The Truman show”. Il are in rol principal pe Jim Carrey, unul dintre actorii mei preferati. Jim nu este doar un comedian excelent, el este un actor atat de expresiv. Am ras la glumele lui ore intregi. El este atat de natural si de complex in acelasi timp.

Imi plac cam toate filmele in care joaca, deoarece este intr-adevar un actor de exceptie. Dar sa revenim la ”The Truman show”. Despre ce este filmul? Are o idee destul de ingenioasa la baza. Principalul personaj al filmului, un familist exemplar, care are un job, o casa si familie, care se intelege atat de bine cu vecinii sai si cu prietenii, este, de fapt, personajul unui show difuzat la televiziune in intreaga tara. Fara sa stie, el face acest show de cand este mic. Toti oamenii din jurul lui sunt actori, de fapt, iar mica insula nu este altceva decat studiul de filmari. Cum este posibil asa ceva? In primul rand, insula pe care traieste personajul nostru este destul de mica, inconjurata de mare si deoarece lui ii este frica de apa, toti stiu sigur ca el nu se va baga sa exploreze. Totul este tinut sub control in acest studiou: apusul si rasaritul, ploaia, vantul, replicile actorilor, evenimentele din viata personajului principalul. Totul nu este nimic mai mult decat un scenariu foarte bine pus la punct. Bine, bine, am zice noi, dar cum e posibil sa traiesti pana la 30 de ani si sa nu-ti dai seama de faptul ca lumea ta este de fapt construita de altcineva si ca oamenii din jurul tau sunt niste actori? Filmul ne prezinta detalii atat de realistice, incat nu poti sa te indoiesti pentru o secunda. Totusi, ceva se intampla. Personajul principal incepe sa simta, incepe sa-si dea seama de unele aspecte. Incepe sa-i suspecteze pe cei cunoscuti si chiar incearca sa fuga. Toate actiunile sunt atat de pline de emotie, atat de intrigante si amuzante in acelasi timp, incat filmul asta te face sa meditezi si sa razi concomitent. Trebuie sa recunosc ca filmul poate fi asemanat cu scenariul vietii noastre. De fapt, traim intr-o lume care, probabil, a fost construita pentru noi si pe care am explorat-o atat de putin, iar oamenii din jurul nostru sunt ca niste actori, cu mai multe fete si devine din ce in ce mai greu sa o ghicesti pe cea adevarata.

Daca iti doresti sa vezi un film bun si sa razi cu gust, atunci ”The Truman show” sigur este potrivit si pentru tine. Dar nu te lasa amagit de lejeritatea filmului si de tonalitatea atat de relaxata, incearca sa-i patrunzi sensul, incearca sa ii descifrezi mesajul. Orice film bun este mai mult decat o ora-o ora si jumatate cat stai in fata televizorului/computerului si te uiti relaxat. Un film bun este cel la care te mai gandesti si dupa ce s-a terminat, al carui mesaj stai sa-l descosi, pe care incerci sa-l corelezi cu viata de zi cu zi. Alege filmele care contribuie la dezvoltarea ta si vizioneaza-le cu placere.