Pericolele de la locul de munca - tipuri si combatere

Angajatorii au responsabilitatea de a proteja lucratorii impotriva riscurilor de sanatate si a securitatii la locul de munca. Lucratorii au dreptul sa stie despre posibilele pericole si de a refuza orice activitate pe care o considera periculoasa, dar si  responsabilitatea de a lucra in conditii de siguranta cu materiale daunatoare .

Exista pericole de sanatate si siguranta la fiecare loc de munca. Unele sunt usor de identificat si corectat, in timp ce altele pot crea situatii extrem de periculoase, care ar putea fi o amenintare pentru viata sau sanatatea angajatilor pe termen lung. Cel mai bun mod de a te feri de astfel de incidente este de a purta imbracaminte de protectie special conceputa pentru tipul de activitate pe care il prestezi, dar si de a invata sa recunosti si sa previi pericolele de la locul de munca.

Exista patru tipuri principale de pericole la locul de munca:

Pericolele fizice - sunt cele mai frecvente pericole si sunt prezente in cele mai multe posturi de lucru, la un moment dat. Exemplele includ: masinarii nepazite, zgomot puternic constant, vibratii, schele sau inaltimi, scurgeri, pericole de impiedicare etc.

Pericolele ergonomice - apar atunci cand tipul de munca pe care o prestezi, pozitia corpului si/sau a conditiilor de lucru pun presiune pe corpul tau. Ele sunt greu de identificat, deoarece raul pe care il fac sanatatii tale nu este recunoscut imediat. Exemplele includ: iluminare slaba, statii de lucru reglate incorect si scaune incomode, ridicari frecvente, miscari repetitive si incomode.

Pericolele chimice
- sunt prezente atunci cand exista expunere la orice preparat chimic (solid, lichid sau gaz ), la locul de munca. Exemplele includ: produse de curatare si solventi, vapori si fum, monoxid de carbon sau alte gaze, benzina sau alte materiale inflamabile.

Pericolele biologice - sunt prezente cand se lucreaza cu oameni, animale sau materiale infectioase. Exemplele includ: sange sau alte fluide corporale, bacteriile si virusii , muscaturile de insecte, animale si excrementele de pasari.

Raporteaza pericolele imediat


Cand vine vorba de locul de munca toata lumea trebuie sa isi asume responsabilitatea de a se asigura ca mediul de lucru este unul sigur si sanatos. Unele actiuni reprezinta un pericol imediat, in timp ce altele au nevoie de timp pentru a deveni evidente. Daca intampini un astfel de pericol la locul de munca, ar trebui sa raportezi prompt superiorului, angajatorului sau reprezentantului de sanatate si siguranta. Odata ce pericolul a fost identificat, angajatorul si/sau supraveghetorul are datoria de a evalua problema, de a elimina orice obstacol care ar putea leza lucratorii si de a achiziona echipamente de lucru specifice activitatii depuse.