Inaintea aplicarii primului strat de tencuiala trebuie amorsata suprafata de lucru pentru o marire a gradului de durabilitate. Stratul de fond este de asemenea important, dar trebuie aplicat dupa o zi de la amorsa, acesta putand fi alb sau aceeasi culoare cu tencuiala.
Anterior pregatirii produsului trebuie citita cu mare atentie eticheta acestuia. El trebuie omogenizat foarte bine inainte de utilizare si dupa caz se poate dilua sau nu cu apa, in proportie de trei la suta in cazul in care temperaturile sunt ridicate.
E recomandat sa se agite la turatie mica cu o masina de gaurit electrica ce este dotata cu o tija de tip malaxor – agitator. Cand se trece la procesul de colorare a tencuielii trebuie amintit ca acea culoare care se vede in galeata va varia fata de produsul rezultat pe perete dupa uscare. Asadar trebuie sa pregatiti o singura data tencuiala pentru toti peretii pentru a nu face variatii de nuante diferite de la o zona la alta sau, daca e cazul, comandati tencuiala structurata in cantitate mai mare pentru a acoperi toate suprafetele.
Atunci cand se aplica tencuiala se face intr-un singur strat. Aplicarea ei presupune trei etape: acestea sunt intinderea, nivelarea si modelarea. Gletiera trebuie sa fie din otel inoxidabil, iar stratul trebuie sa fie egal la grosime cu cele mai mari pietre din tencuiala. Dupa ce se intinde produsul pe suprafata de cativa metri patrati, se strange surplusul de material cu aceeasi gletiera si se niveleaza stratul de tencuiala structurata pentru modelare.
Daca tencuiala nu se mai lipeste de gletiera se trece la etapa de structurare. Cu ajutorul unei driste din material plastic se poate structura modelul dorit. Aceasta se face pe plan vertical. Se acopera toate recipientele de tencuiala si galetile atunci cand nu se folosesc. Va dorim spor la lucru!