Cateva teorii folositoare vietii

Aristotelismul si ptolemeismul sunt rezultatele unei epoci grecesti, dupa ce aceasta a pierdut contactul viu cu traditia spirituala a perioadei orfice si chiar cu filozofia pitagoreica, dupa ce aceasta a abandonat pamantul din care omul arhaic isi tragea puterea si intelepciunea instinctiva.
 
Daca vrem sa intelegem esenta vie a astrologiei, trebuie sa-l uitam pe Ptolemeu si tipul de astrologie medievala din care deriva majoritatea astrologiei de azi, si sa ajungem la adancimile vital-pamantesti ale omenirii arhaice. O remarcabila serie de articole ale lui R. Berthelot publicata intre 1932-1933 este, dupa cunostinta noastra, cel mai bun studiu, daca nu singurul, care s-a scris despre originile astrologiei. Nu este gandit din punctul de vedere al astrologului, ci din acela al dezvoltarii civilizatiei omenesti si al atitudinilor omenesti fata de viata in general; de aici deriva marea lui semnificatie - caci este absolut fara rost sa se incerce intelegerea semnificatiei astrologiei antice, daca nu se plaseaza astrologia exact in centrul culturii acelor timpuri.
 
Asa numitele „istorii ale astrologiei" de azi sunt fara de vreun folos; de fapt, ele induc in eroare intrucat enumera cateva fapte si nume fara legatura si fara sa dea vreo idee asupra realitatii vii a astrologiei. Nu este de mirare ca Oamenii de cultura de azi ezita sa ia in consideratie in mod serios o astfel de pseudo-stiinta.
Ceea ce dorim noi sa facem este sa prezentam doar un fel de fundal istoric, foarte general in liniile sale, care-1 va ajuta pe cititor sa abordeze in chip nou astrologia si, astfel, sa fie capabil sa sesizeze semnificatia reinterpretarii pe care noi o dam sensului fundamental al astrologiei, ca filozofie vie si practica a realizarii si integrarii psihologice. Ceea ce astrologul obisnuit ofera generatiei de astazi nu este doar ceva foarte departe de nivelul mental al unui ganditor inteligent; ci este, deseori, in mod indiscutabil, ceva rusinos si degradant din punct de vedere psihologic. Totusi, astrologia vie din toate timpurile are drept cheie fundamentala integrarea. Si noi pretindem ca orice astrologie care nu aduce omului un mesaj de integrare, este o falsificare si o denaturare a astrologiei adevarate.