Cum sa cauti eficient pe Internet

Pun pariu ca s-a intamplat sa cautati ceva pe Google si sa nu gasiti decat dupa minute bune si zeci de pagini „rasfoite” acea informatie care va era necesara intr-un anumit moment. Iar daca de informatia respectiva depindea un raspuns rapid, atunci nenorocirea era si mai mare. Si nu-i asa ca v-ati fi dorit sa gasiti exact ce va trebuia in numai doua minute? Ar fi fost frumos, dar pare imposibil, nu? Ei, aflati ca nu este. Daca urmati cativa pasi simpli, cautarile dvs. vor fi de doua sau pana la patru ori mai usor de facut iar rezultatele obtinute vor fi cu adevarat relevante, mai usor de parcurs si mult mai „aplicate”.

1. Folositi termeni unici, specifici-de exemplu, in loc sa cautati camasi, puteti cauta camasi de in sau camasi braiconf. Ideea e sa fiti cat mai expliciti si sa nu generalizati.
2. Folositi operatorul minus (-), adica „Nu” din Boolean-sunt cazuri cand cuvintele introduse in motorul de cautare pot avea intelesuri multiple si atunci acest operator e deosebit de util. De exemplu, cautati „antibiotice”, insa nu vreti sa apara in rezultate Antibiotice Iasi, asa ca veti scrie „antibiotice – Antibiotice Iasi”.
3. Folositi ghilimele pentru cautarea unor anumite fraze, propozitii, exact asa cum le scrieti.
4. De obicei, nu folositi semne de punctuatie sau „cuvinte comune” (de exemplu, articolele).
5. Evitati sa folositi scrierea cu litere MARI. Este irelevanta.
6. Scrieti cuvintele de baza nu derivatele lor. De exemplu, in engleza, „cat” nu „cats”, „find” nu „found”.
7. Folositi motoare de cautare cat mai variate- Yahoo!, Bing, Startpage, Lycos etc.
8. Cu cat mai multi operatori, cu atat mai bine-folositi (+) pentru a include anumite cuvinte, (~) pentru a afisa sinonime, (OR) sau (|) pentru a afisa rezultate fie cu x cuvant, fie cu y cuvant.
9. Folositi “link:domain” de exemplu pe AltaVista pentru a gasi toate siteurile care „linkeaza” catre un anume site. Poate fi util daca aveti de facut o lucrare stiintifica sau o documentare greoaie.