10 lucruri obisnuite care sunt foarte nocive pentru tine

Ochelarii de soare ieftini. Ochelarii de soare ne feresc de razele soarelui si se arsurile oculare. Oftalmologii recomanda doar perechile de ochelari de soare de buna calitate, mai scumpi, cu lentile tratate, mai groase, inchise la culoare. Cand esti unde unde e foarte multa lumina, ochii tai se vor face mici-mici pentru a te proteja, insa cand ai ochelari de soare, pupilele se vor dilata pentru ca lumina sa patrunda si sa poti vedea.

Lumanarile care ard. De-a lungul timpului, lumanarile erau folosite pe post de sursa de lumina, intrucat sunt foarte ieftine, usor de utilizat. Mai nou, romanticii folosesc lumanarile parfumate pentru a da un plus de… romantism atmosferei. Din pacate, tot lumanarile produc incendii care distrug case facute in ani buni. Desi crezi ca sunt usor de supravegheat, lumanarile pot produce un foc urias in doar cateva secunde daca stau pe langa substante usor inflamabile. Recent, cercetatorii au descoperit ca lumanarile pe baza de parafina sunt deosebit de daunatoare pentru ca emit in aer gaze nocive precum benzenul… Ca sa ne ferim de astfel de incidente, ar trebui sa ventilam bine incaperile unde aprindem lumanari si sa le tinem aprinse cat mai putin.

Orezul. Orezul este cel mai adorat aliment-cereala din lume. Problema nu este orezul in sine ci pesticidele si fertilizatorii aruncati asupra lui. S-a descoperit ca produsele pe baza de orez contin arsenic anorganic, cea mai otravitoare varietate de arsenic, in afara de cel organic. Ba mai mult, orezul brun, pe care il consideram foarte bun, are la arsenic anorganic in el de ti-e si frica sa pui gura pe un bob, ca sa nu mai spun pe o farfurie de orez brun… Adultii sanatosi ar trebui sa manance doar o cescuta de orez gatit pe saptamana ca sa nu riste sa ingereze arsenic din abundenta.

Lipsa gravitatie. Cine nu-si doreste sa calatoreasca in spatiu, sa locuiasca pe Luna sau pe Marte, sa iasa in spatiu in costum de astronaut? Cam toata lumea care viseaza departe, departe… Insa v-ati gandit cam la ce riscuri va expuneti cand gravitatia nu-si mai face „treaba” si apare imponderabilitatea. Astronautii care se intorc din spatiu se plang ca nu mai pot sa se concentreze, sa-si concentreze privirea pe un anumit obiect. In spatiu, presiunea sangelui este neregulata, sangele „miscandu-se” haotic si deteriorand creierul din cauza presiunii foarte mari-de unde si afectarea centrului vederii…