Cutremurele si fenomenele stranii care le insotesc

Cutremurele solare. Seismele nu se produc doar pe Pamant. Si Soarele are parte de zgaltaieturi teribile in tot timpul anului. Prima data cand au fost observate cutremurele solare s-a intamplat in 1996, pe 9 iulie, cand o furtuna solara a generat un cutremur de 40.000 de ori mai puternic decat cutremurul urias din San Francisco, din 1906-a avut 11.3 grade pe scara Richter (!) a produs valuri de energie pe suprafata soarelui care semanau cu niste valuri-tsunami si aveau o viteza incredibila de 35.000 de kilometri pe ora, la inceput, si de 400.000 kilometri pe ora pe masura ce se propagau si pana sa ajunga in fotosfera solara. Conform declaratiei lui Dr. Craig Deforest de la NASA, energia eliberata de cutremurul solar echivala cu dinamitarea intregului Pamant intr-o secunda cu trilioane de tone de dinamita…
Cutremure cauzate de oameni. In general, un cutremur e un fenomen natural aparut cand o placa tectonica „aluneca” sau se freaca puternic de alta, sau cand se produc rupturi din placi si prabusiri bruste sau „incalecari” de placi. De multe ori, omul insusi produce cutremurele, si nu natura. O cauza majora produse de mana omului este injectarea de lichide-ulei, apa-la adancimi mari in pamant pentru a extrage anumite substante sau gaze-poate celebrele gaze de sist. Fluidele pun presiune pe anumite puncte sensibile ale placilor tectonice aflate in apropiere, aparand „stresul tectonic” si eventual cutremurul. In 2011, extractiile de apa din pamant au dus la aparitia unui cutremur devastator petrecut in Lorca. Scoaterea unor cantitati mari de apa a dus la cresterea presiunii exercitate asupra crustei terestre, care a dus la randul sau la generarea cutremurului devastator.
Insula Cutremurului. Acum mai putin de un an, in septembrie 2013, un cutremur de 7.7 grade pe scara Richter a zguduit Balochistanul, din Pakistan. La scurt timp, a aparut o noua insula de 2 kilometri diametru nu departe de orasul Gwadar. Denumita Zalzala Jazeera, Insula Cutremurului este un vulcan noroios. Localnicii nu au fost uimiti de aparitie pentru ca in 1938, aceeasi insula a aparut in acelasi loc dupa un cutremur la fel de mare. Cu 18 metri inaltime si 175 metri latime, insula a devenit o atractie turistica iubita de straini. Totusi, daca vreti sa o vizitati ar trebui sa va grabiti pentru ca NASA a observat ca insula se scufunda si dispare treptat.