Boli iesite din comun care se manifesta doar in anumite culturi

Sindromul Lumii Noi. Lumea industrializata, mai ales in SUA, se bucura de petrecerea timpului liber in fata televizorului sau jucand jocuri video. Mancarea este bogata in grasimi si calorii. Viata americanilor nu se reduce doar la asa ceva, insa acest tip de comportament determina aparitia unei boli numie Sindromul Lumii Noi.

Locuri precum Micronesia si alte insule din Pacificul de Sud nu au fost prea interesante de Oreos sau Spam. In prima faza, localnicii aveau o dieta bogata in fructe si legume si peste proaspat pescuit. Cand piratii au descoperit insulele in secolul XX, le-au adus alcool si boli infectioase. Apoi, cand industria miniera s-a dezvoltat in deceniile ce au urmat, insulele au inceput sa importe mancare grasa si au fost expuse dintr-odata vietii vestice. Rezultatul a fost o explozie a diabetului si bolilor de inima. Multi locuitori ai insulelor sufereau primele lor atacuri de cord pe cand aveau 20 de ani. Cand ajungeau sa aiba 50 de ani, multi se considerau batrani. Cam 85% din populatie este clasificata ca fiind obeza. Ciudat, sindromul lumii noi a introdus in gandirea lor si ideea ca se poate sa fii si obez si malnutrit-in jur de 1.1 miliarde de oameni sufera de ambele manifestari fiziologice. Latah. Latah este o boala rara din Malaezia. Insemnand nervos, latah este caracterizata prin reactii exagerate la zgomote aparute din senin sau alti stimuli. Studiile de caz au descris indivizi cu miscari incontrolabile, care dansau, cantau, blestemau. Bolnavii nu rezista sa faca nici ce li se spune.

Un studiu de caz descrie o femeie care a lovit alti oameni la comanda, manca lucruri necomestibile si reactiona la pericole care nici macar nu se aflau in camera. Un alt pacient a incercat sa hraneasca la san o palarie dupa ce i s-a spus ca ar fi un bebelus infometat. Dupa ce criza trece, pacientii se intorc la comportamentul lor normal si nu pot sa motiveze in vreun fel reactiile anterioare. Ce determina latah nu a putut fi stabilit exact. Cauza poate fi de natura genetica, insa e greu de gasit explicatia pentru ca multi nu au familie sau arbore genealogic prea clar. Superstitiile spun ca latah e provocata de vrajitoare sau de gadilatul prea mult in copilarie. Cele mai afectate de boala sunt femeile aflate la varsta cand au trecut de menopauza, insa si femeile tinere si barbatii dezvolta boala ciudata. Nu exista manifestari externe care sa anunte instalarea bolii, cei care au boala fiind perfect sanatosi din punct de vedere fizic.