Nu mai poti de nervi? Ia si asculta un pic de heavy metal

In toate formele sale, muzica este o adevarata incantare pentru auzul nostru si pentru starea de bine a organismului. Majoritatea melodiilor mai lente ne indeamna la visare, la relaxare, ne schimba starea de spirit imediat. Insa ce se intampla cu cele care sunt mai puternice, rock, cele clasice in tonalitati foarte grave si alerte? Rockul nu este pentru toti asa cum muzica clasica nu este pentru necunoascatori, insa rockul poate face minuni atunci cand vine vorba de linistire cand suntem foarte nervosi sau pentru a fi mai inspirati si a rezolva rapid orice problema complicata. Da, pare cam greu de crezut la prima vedere pentru ca rockul se asociaza adesea cu o stare mai agitata, cu un tip de nervozitate aparte, care duce la creatie, la adevarate opere artistice puse in scena in cele mai gradioase moduri.

Rockul in sine e un fenomen, e mai mult decat muzica, e arta, o arta in cea mai pura forma. Nu vorbim doar de niste note muzicale acute sau joase, ci de o suita de acorduri foarte bine alese si ilustrate artistic in cele mai inedite feluri. In special heavy metalul este raspunzator cu schimbarea starii de spirit, mai ales daca ascultatul se produce nu in singuratate, ci alaturi de alti parteneri de dat din cap. Ceic are au descoperit asta nu sunt nici britanicii, nici americanii, ci australienii, un popor pentru care muzica este o stare de a fi. Potrivit celui mai recent studiu facut de oameni de stiinta cu state vechi, muzica heavy metal, rockul mai dur ne poate ajuta sa ne calmam si sa fim mai optimisti indiferent cat de tare suntem suparati pe un anumit lucru. Asta contravine unui alt studiu care asocia muzica heavy metal cu delincventa si cu un nivel crescut de iritare a sistemului nervos central. Emotiile pozitive incep sa iasa la iveala, iar ascultarea unei melodii rock care rezoneaza cu trairile din acele momente de furie pot sa ne duca spre o revelatie a unor sentimente si idei la care nici nu ne-am fi gandit pana atunci. Rezultatul e unul uimitor. Oamenii sunt mai inspirati, mai activi, mai deschisi la nou.

Stresul, irascibilitatea si ostilitatea nu au mai avut un nivel atat de ridicat la tinerii care ascultau cu precadere acest gen muzical care a ajuns sa aiba din ce in ce mai multi adepti. Pe viitor, aceasta descoperire poate sa fie folosita in terapia celor care au tulburari grave de personalitate pentru a modela cumva comportamentul social in functie de trairile din acele momente, scoase la iveala cu ajutorul muzicii de acest tip.