Tot ce trebuie sa stii despre expertiza contabila extrajudiciara

In functie de scopul principal in care au fost solicitate, expertizele contabile se impart in:

Expertize contabile judiciare – aceste expertize sunt reglementate de Codul de procedura civila, Codul de procedura penala si de alte legi speciale, fiind un mijloc de proba in justitie.

Expertize contabile extrajudiciare – sunt efectuate in afara procedurilor reglementate privind rezolvarea unor cauze supuse verdictului justitiei, neavand calitatea de mijloc de proba in justitie.

Expertiza contabila extrajudiciara 

Expertiza contabila extrajudiciara, denumita si amiabila, este expertiza care are loc direct intre partile aflate in litigiu, in afara oricarei interventii judecatoresti. Ea poate fi solicitata de persoane fizice sau juridice pentru stabilirea adevarului si legalitatii in raporturile lor de activitate.

Rolul unei expertize extrajudiciare Expertiza contabila extrajudiciara are rolul de a fundamenta si asigura exactitatea si legalitatea informatiilor ce stau la baza actiunilor arbitrare.

Ce cuprinde o expertiza contabila extrajudiciara?
O expertiza contabila extrajudiciara cuprinde: Identitatea expertului contabil nominalizat pentru efectuarea expertizei ; Identitatea clientului care a solicitat expertiza;
Identificarea imprejurarilor, circumstantele in care a fost contractata expertiza; Obiectivele expertizei si intrebarile adresate expertului;
Data sau perioada in care urmeaza sa se desfasoare expertiza; Actele supuse expertizei;
Onorariul provizoriu datorat expertului;
Termenul la care se va depune raportul;

Caracteristici expertiza contabila amiabila
mijloc de lamurire de natura economica, pentru partile interesate, din partea unor experti contabili independenti, profesionisti; caracter flexibil. Expertul contabil poate releva si obiective colaterale, pe care le considera relevante;

mijloc de fundamentare a deciziilor, intre partenerii comerciali si de afaceri, si de fundamentare preliminara a actiunilor si contestatiilor in justitie;

In ce domenii se poate solicita expertiza contabila extrajudiciara
1. Expertiza contabila extrajudiciara pentru asociatiile de proprietari. In acest caz, expertiza contabila amiabila are roulul de a verifica sumele incasate de administrator, platile efectuate catre furnizor, registrele asociatiei de proprietari, stadiul achitarii taxelor, etc.
2. Expertiza contabila extrajudiciara pentru concilierea derularii tranzactiilor de afaceri. Conflictele care au loc in cazul tranzactiilor comerciale sau de afaceri se pot media cu ajutorul unui expert contabil agreat de catre parti.
3. Expertiza contabila extrajudiciara pentru alegerea unor potentiali clienti. In cazul acesta, se poate efectua fara acordul potentialului partener de afaceri. Expertul contabil face verificarea pe baza situatiei financiare trimestriale sau anuale.