Lucruri care le-am invatat despre schizofrenie in secolul 21

Schizofrenia este legata de partile din creier unde se proceseaza cannabisul. De cate ori cineva sustine ca un cannabis omoara creierul cu siguranta nu a auzit de „endocannabinoid system” ECB. ECB este o parte din creier pe care oamenii de stiinta au descoperit-o recent si care receptioneaza cannabinoide pentru procesare emotionala, mentinerea memoriei si invatat. Descoperirea aceasta ne-a ajutat sa intelegem mai bine cum functioneaza creierul uman in anumite situatii. Receptorii cannabinoizi sunt foarte importanti si in studiul schizofreniei, pentru ca s-a dovedit ca au legaturi adanci cu evolutia bolii.

Cortexul prefrontal medial si nucleul basolateral al amigdalei au foarte multi astfel de receptori care sunt importanti pentru mentinerea in parametri normali a emotiilor, insa si pentru anumite distorsiuni aparute la bolnavii de schizofrenie. Exista si o legatura puternica intre transmisia prin intermediul cannabinoidelor si dopamina. Dopamina este un neurotransmitator care s-a dovedit ca este esential in explicarea dependentei si patologiei schizofrenice. Amintirile schizofrenicilor sunt mult mai rezistente la abuzuri de substante interzise pe termen lung. Pana acum cativa ani, nu prea au fost studii sau teste care sa demonstreze ce efecte au substantele interzise asupra memoriei persoanelor cu schizofrenie. Relatia dintre schizofrenie si memoria foarte proasta este deja documentata, insa mai putin documentata este relatia dintre memoria de baza si abuzul de substante facut de schizofrenici. 37 de subiecti schizofrenici si 32 de subiecti non-schizofrenici au participat la un test pentru depistarea unor legaturi dovedite stiintific, completand niste jocuri de memorie in timp ce li se scana activitatea cerebrala. Rezultatele au dovedit ca grupul de control avea probleme cu memoria spre deosebire de cei care luau substante si erau si schizofrenici.

Activitatea cerebrala a celor care luau substante si erau si schizofrenici a fost mai intensa in timpul testelor. Cu toate astea, schizofrenicii nu erau asa de precisi in redarea unor solutii, insa testele au dovedit ca substantele interzise nu prea au efect asupra memoriei schizofrenicilor.