Moduri ciudate in care intelegem inteligenta complet gresit

Chiar si expertii pretind ca stiu mai mult decat stiu cu adevarat. Pe de alta parte, nu toata lumea minte despre expertiza sa. Unii oameni chiar sunt experti si pot pune la dispozitie analize foarte detaliate fara sa caute un cuvant pe internet. Cu toate astea, expertii nu ar fi nici ei pe cat de destepti se cred. Studiile au aratat ca geniile tind sa pretinda ca stiu lucruri despre anumite elemente pe care nu au cum sa le inteleaga.

De multe ori se intampla ca un individ sa vorbeasca despre ceva anume si altii sa creada ca nimic altceva nu poate fi adevarat decat ce spune el pentru ca e expert in domeniul sau. Cercetatorii de la Cornell se joaca de ani buni cu niste termeni inventati pentru a vedea reactii ale expertilor. Multi asa zisi experti cred ca stiu totul despre niste notiuni care nici macar nu exista, dar nu recunosc asta. Cu cat sunt mai multi experti care stiu lucruri fundamentale despre stiinta, cu atat ei tind sa spuna ca stiu si altceva despre lucruri oarecum abstracte si departe de domeniul lor de activitate. Problema e pana la urma una de incredere. Daca incepem prin a spune ca suntem experti intr-un domeniu deja ne ducem spre o zona a teoriilor false si discursuri care pornesc de la un miez de adevar dar ajung in zone total necunoscute noua. Barbatii isi supraestimeaza abilitatile matematice. Nu e nici un secret ca barbatii care lucreaza in inginerie sau stiinte sunt mai multi decat femeile. Se stie si ca fetele au rezultate mai bune la testele de matematica decat baietii. Sursa acestor diferente nu tine neaparat de sexism, ci de supraestimarea abilitatilor matematice pe care barbatii o fac frecvent. In 2015, un studiu a adunat 122 de oameni care nu terminasera o facultate si alti 184 de oameni obisnuiti, cu studii finalizate. Toti au trecut printr-un test matematic si au trebuit sa se evalueze si sa spuna cat de bine au reusit sa-l rezolve.

Femeile au reusit sa ghiceasta ce au facut fara greseala. Barbatii, pe de alta parte, si-au supraestimat rezultatele. Grupul 184 a fost intrebat si despre ce studii le-ar fi placut sa faca si la ce tip de cursuri ar fi participat. Barbatii prea increzatori au adus in discutie cursuri de matematica, sugerand faptul ca aceasta imposibilitatea de a masura propriile skiluri este raspunsul la intrebarea de ce barbatii se duc toti spre campul stiintelor exacte.