Tot ce trebuie sa stii despre certificatul energetic

La inchiriere sau la vanzare aveti nevoie de un certificat energetic, un act care ii spune cumparatorului sau celui care urmeaza sa inchirieze un apartament sau o garsoniera cat de eficienta e respectiva locuinta din punct de vedere energetic. Certificatele energetice se elibereaza doar de persoane autorizate, numite energoauditori, si sunt valabile pana la 10 ani de la data emiterii lui efective. Nu este transmisibil, se intocmeste individual, trebuie schimbat daca apar modificari legate de locuinta respectiva. Pentru obtinerea unui certificat energetic aveti nevoie doar de patru acte, in principiu, respectiv releveul, planul de incadrare in zona, date despre anul constructiei locuintei si lista imbunatatirilor efectuate.

Dupa depunerea acestor acte se va efectua si o evaluare la fata locului, pentru constatarea tipului de imbunatatiri si starii apartamentului sau casei din punct de vedere energetic. Termenul de eliberare al certificatelor energetice este cuprins intre 24-48 de ore, depinzand de cat de multe certificate are de eliberat respectiva persoana si cat de repede se misca cu lucrarile de efectuat. Desi multi cred ca se pot sustrage de la aceasta cheltuiala si vand sau inchiriaza fara un certificat, lucrurile pot sa se complice in fata unui notar sau la FISC, acolo unde trebuie prezentata toata documentatia. Cei care se sustrag de la intocmirea certificatelor risca amenzi si invalidarea tranzactiilor. Certificatele se pot solicita oricand inainte de vinderea sau inchirierea apartamentelor, nu neaparat in preajma zilei cand se vinde sau se inchiriaza. In Bucuresti gasiti cele mai ieftine certicate energetice pe energoauditor.ro, preturile pornind de la doar 130 ron pe certificat eliberat in maxim 24 de ore.

Pentru apartamente cu 2, 3, 4 camere preturile pot ajunge pana la 170 ron, iar la case mai mici de 100 m2 pretul perceput e de doar 300 ron pe certificat eliberat. Mai multe detalii despre certificatele energetice si raspunsul la cele mai frecvente intrebari aflati intrand pe energoauditor.ro.