Cum sa alegem cele mai bune procesoare pentru sistemul nostru?

Programele de calculator sunt din ce in ce mai puternice, configuratiile au evoluat enorm, asa ca la un moment dat putem ajunge in situatia in care calculatorul nostru poate parea prea slab, nu mai proceseaza asa de rapid sarcinile pe care le are, nu putem sa mai lucram la fel de rapid. In aceasta situatie putem sa ne gandim deja la cumpararea de procesoare noi pentru sistemul nostru. Orice procesor este produs de o anumita firma, fapt care se traduce prin anumite caracteristici unice pe care nu le veti gasi si la alti producatori.

E de preferat sa va orientati catre marii producatori de procesoare intrucat acestia au linii de asamblare si profesionisti care vor produce doar cele mai bune tipuri de procesor, au service asigurat, se pot inlocui procesoarele defecte rapid. La ora actuala aveti doua variante cand vine vorba de cumpararea unui procesor: AMD sau Intel. La AMD gasiti raport pret performanta mult mai bun, dar Intel are flexibilitate mai mare, rezultatele excelente la teste. Procesoarele AMD merg doar pe o placa de baza cu chipset AMD, la fel cum si Intel produce doar procesoarele care sunt compatibile cu placa de baza cu chipset Intel. Sursa de putere trebuie sa fie mare, performanta bruta este si ea importanta, zgomotul produs de dispozitivele de racire, mai mare la AMD, iata doar cateva elemente de care depinde o alegere perfecta a unui procesor. Foarte important e si numarul de nuclee ideal pentru configuratia dvs.

Daca petreceti mare parte din timp stand si umbland pe internet, iar samba sau duminica va mai uitati la un film HD, atunci va sunt suficiente procesoarele dual core, single core chiar. Daca insa lucrati pe partea de proiectare, randare, editati foto-video, atunci e necesar un quad core, iar daca sunteti gamer inrait atunci va trebuie neaparat quad corte sau six core. Nu in ultimul rand, fiti atenti la frecventa procesorului. Unul de 3GHz e perfect, chiar si de 2GHz, asta daca nu folositi calculatorul pentru sarcini ce implica software care necesita multe resurse si mananca „kilograme” de RAM.