De ce sunt importante ghicitorile

Nu de putine ori copilul meu a venit la mine pentru a ma pune fata in fata cu cate o ghicitoare auzita la scoala sau la televizor. Evident, intotdeauna stia raspuspul si il vedeam cum freamata de nerabdare sa ma dau batut pentru a-mi explica victorios care este raspunsul corect si cat de multe stie el.
Vedeti voi, ghicitorile sunt o excelenta sursa de invatare ce nu isi pierde niciodata din valoare, cu atat mai mult cu cat in ziua de azi a face un copil sa deschida o carte a devenit din ce in ce mai greu.
Acum la moda sunt ghicitori toamna ca doar afara cad frunzele si a inceput sa ploua. Insa toamna este si un anotimp fermecator, plin de frumos si de natura, un moment excelent pentru a-l invata pe cel mic despre cateva din lucrurile ce se intampla in aceasta perioada:

Au plecat spre ţări cu soare
Păsările călătoare,
Căci la noi e frig şi plouă.
Vântul bate cu putere
Frunzele-au căzut şi ele.
În cămară adunate
Stau la sfat fructele coapte
Nu este greu de ghicit
Ce anotimp a sosit ?

Cat de greu ar fi pentru un prescolar sau un scolar aflat in clasele I-II sa descopere la aceasta ghicitoare? Pai cand pleaca pasarile calatoare, cand incep sa cada frunzele si cand incepe mama sa umple camara? Fiecare intrebare dar si multe altele il vor stimula pe cel mic sa gandeasca si sa incerce sa descopere singur despre ce este vorba.
La urma urmei aceasta este pana la urma cheia invatarii: gandirea, dorinta de a intelege si a descoperi mai multe astfel incat la sfarsitul zile sa cunoasca mai multe despre lumea ce il inconjoara iar aici ghicitorile pot fi de mare ajutor in dezvoltarea cunostintelor copilui.