Carti online de citit si iubit

Prima data am auzit de cartea Studiul China de la o prietena. Intr-o discutie despre nutritie, in care eu ii explicam de ce cred ca cel mai bun regim alimentar este acela in care mananci cate putin din toate, ea mi-a spus, citez: “Dupa ce vei citi cartea Studiul China, mai vorbim”. Si m-a lasat asa, in ceata si fara sa o pot combate, pentru ca nu stiam despre ce este vorba. I-am cerut lamuriri, i-am zis sa imi faca un scurt rezumat, dar asa cum eu eram vehementa in teoria mea despre “conteaza cat mananci, nu ce mananci”, asa a fost si ea de vehementa in a nu imi spune nimic. “E mai bine sa te convingi singura. Citeste aceasta carte si apoi suna-ma si mai stam de vorba!”

Bun, atingandu-mi un punct sensibil, pentru ca atunci credeam ca am citit suficiente carti despre nutritie, incat sa pot sa emit o parere cu atata ardoare, am cautat-o pe net. Am gasit-o pe un site cu carti online si mi-am comandat-o. Dar pana sa o comand, am incercat sa vad ce e cu aceasta carte si am avut surpriza sa vad ca multi oameni si-au schimbat obiceiurile alimentare dupa ce au citit-o. Cartea Studiul China este scrisa de un doctor American, pe numele lui Colin Campbell, considerat o somitate in domeniul nutritiei. Dupa cercetari de zeci de ani, Campbell a reusit sa scrie aceasta carte, care in prezent este considerata cea mai exhaustiva cercetare medicala din lume, in care el demonstreaza ca exista o legatura clara intre cancer si alimentatie. Totul a pornit din momentul in care doctorul Campbell a fost cooptat in echipa de cercetatori care doreau sa descopere de ce exista un numar atat de mare de copii filipinezi cu cancer la ficat. Primul rezultat a fost ca acesti copii au o carenta mare de proteine. Ulterior, acestia au descoperit ca in untul de arahide pe care acesti copii il consumau exista aflatoxina, insa dupa un deceniu de observatii, descoperirea a fost uluitoare: nu numai aflatoxina era vinovata de imbolnavirea copiilor, ci si proteinele suplimentare, de origine animala, date copiilor. Dupa aceasta descoperire, Campbell a participat la numeroase studii facute pe animale, a caror hrana continea proteine de origine animala si s-a demonstrat ca aceste animale se imbolnaveau. Apoi, animalele bolnave erau trecute pe o dieta cu proteine de origine vegetala, iar rezultatele au fost uimitoare. Astfel, Campbell a demonstrat ca unul dintre principalele motive pentru care oamenii se imbolnavesc de cancer este consumul de proteine animale (carne, lapte, oua, grasimi). Dupa ce am citit cartea Studiul China am ramas uluita sa vad ca, pana la urma, conteaza si ce mananci, nu numai cat, pentru ca s-ar putea ca la o prima vedere sa arati si sa te simti ca un om perfect sanatos, insa nu stii niciodata ce mecanisme se declanseaza in organismal tau. Recomand aceasta carte cu tot sufletul; este o carte care trebuie citita, pentru ca va va deschide ochii asupra unor probleme reale si, mai ales, dureroase.