Minciunile din service-urile auto - piese originale sau contrafacute?

Cu totii am avut macar un prieten care si-a dus masina intr-un service auto si s-a confruntat cu problema pieselor de schimb. Sau poate acel prieten esti chiar tu, un sofer incepator si neexeperimentat, pacalit de patronii de service-uri care nu numai ca ti-au enumerat o serie de probleme inexistente, dar ti-au si recomandat piese de schimb originale, care de fapt erau contrafacute. Nu este nicio rusine! Cu totii trecem prin asta la un moment dat. Te confrunti cu o problema, te prezinti cu masina la service, insa daca nu ai luat dupa tine un prieten cunoscator in ale mecanicii, esti nevoit sa asculti propunerile inselatoare ale patronului si ale mecanicului de atelier.

Ei bine, lucrurile nu vor sta niciodata altfel, atat timp cat pe piata exista doua tipuri de piese de schimb - originale si contrafacute. Orice service auto care nu se respecta, va incerca sa te fraudeze, incercand sa-ti vanda rate in loc de lebede, dar la un pret mai scump. De aceea, este bine sa te informezi inainte de a-ti lasa masina intr-un service auto, pentru a evita eventuale neplaceri. Este bine sa ai cunostinte despre preturi si firme, dar si despre service-ul auto la care urmeaza sa mergi.

Este bine sa stii ca in domeniul  pieselor auto, un pret mic nu inseamna neaparat si calitate. Ba, din contra, pe termen lung este mult mai rentabil sa cumperi piese auto originale, care sunt mai scumpe, decat piese auto contrafacute, care nu numai ca sunt mai ieftine, dar pot afecta cu usurinta si alte piese cu care intra in legatura.

Un set de placute de frana contrafacute - spre exemplu - ajunge sa coste de 2 ori mai ieftin, dar se uzeaza de 4 ori mai repede. In plus, distanta de franare se poate mari cu pana la 2 ori, fata de cele originale. Asadar, in urma unui impact, se poate face o diferenta considerabila.

Multi romani au impresia piesele originale au stantate insemnele marcii pe ele, insa nu multi stiu ca asta nu este o regula general valabila. Turcia, furnizeaza piese auto originale pentru multe marci auto, insa pe langa fabricile atestate, s-au dezvoltat multe alte “fabricute” care imita perfect aceste produse. Ba, mai mult, s-a speculat ca intre cele doua ar fi existat si o colaborare la un moment dat. Asadar, nu este o regula ca o piesa ce poarta insemnele marcii, sa fie neaparat si originala. Asta, este de fapt si minciuna cu care patronii de service-uri vin in intampinarea clientilor nestiutori. Tu, pe de alta parte, trebuie sa te duci cu lectiile facute pentru a beneficia de produse de calitate. Cu siguranta, asta nu este o noutate!

Pentru ca piata neagra a pieselor se mareste tot mai mult, evita sa mergi la service-ul din colt, despre care nu stii nimic si alege un service de renume. Poate vei ajunge sa platesti mai mult, dar vei beneficia de promptitudine, garantia pieselor schimbate si de sinceritatea angajatilor. Cu toate ca Asocitia Distribuitorilor de Piese Auto din Romania incearca sa scoata piesele contrafacute de pe piata, inca nu reuseste sa tina pasul cu rapiditatea comenzilor efectuate. In cazul acesta, iti va ramane tie responsabilitatea informarii.