Jocurile – importante in educatia copiilor

Inca de la cele mai fragede varste, copiii invata ce inseamna telefoane smart, tablete sau computere. Foare putine familii sunt cele care mai pun in acest moment oprelisti celor mici in ceea ce priveste jocul pe computer sau tableta, ba dimpotriva tabletele multimedia au devenit unul dintre cadourile pe care parintii prefera sa le faca celor mici la ocazii speciale. 

Inca de la varsta de doi-trei ani, sub supravegherea parintilor, copiii se pot bucura de jocuri pe internet, jocuri educative, concepute special pe categorii de varste. Departe de ideile preconcepute conform carora calculatorul ar fi daunator celor mici, in limite bine stabilite si impuse de catre familie, copiii pot beneficia de pe urma folosirii calculatorului si internetului. Exista, astfel, jocuri de colorat, jocuri logice, jocuri de perspicacitate, jocuri de desenat, dar si jocuri in care cei mici trebuie sa isi asume anumite respnsabilitati, vis-a-vis de fiinte virtuale pe care trebuie sa le ingrijeasca sau de habitate pe care trebuie sa le creeze si sa le intretina. Toate acestea ii pot ajuta pe copii sa isi dezvolte simtul raspunderii, sa isi raspunda unor intrebari, sa isi dezvolte simtul culorilor, imaginatia, logica, si multe alte aptitudini, fara sa mai vorbim de faptul ca pot invata sa lucreze cu un computer, ceea ce le va fi mai tarziu, in primii ani de scoala, de folos. 

In plus, exista platforme educative pentru copii, in care cei mici invata despre cum sa se comporte in societate, cum sa se comporte acasa si la scoala, pot invata literele si cifrele, pot invata sa numere si uneori chiar sa citeasca, totul interactiv, sub forma unor jocuri extrem de incitante pentru cei mici si cu o grafica foarte atragatoare. Sub supravegherea unui adult, clipele de joc in fata calculatorului se pot transforma dintr-o amenintare pentru psihicul copilului - asa cum sunt considerate adesea – intr-un instrument foarte important in educarea celor mici.