Varsta, experienta si istoricul influenteaza RCA-ul

Ca asigurarea pentru raspundere civila auto, cunoscuta de toata lumea drept RCA, este o asigurare obligatorie fara de care nici un autovehicul inmatriculat in Romania nu poate circula pe drumurile tarii, o stiu deja toti soferii sau posesorii de autovehicul. Ce nu stim insa este cum calculeaza sistemul asigurarile RCA si care sunt categoriile care beneficiaza de bonusuri sau de sume mai mici pentru asigurarea RCA.

Insa, de cand asigurarile obligatorii de tip RCA sunt disponibile si online este mult mai usor pentru cei interesati de polite RCA sa faca o simulare astfel incat sa gaseasca varianta de pret cea mai avantajoasa. Daca simularea pentru RCA on-line se face inainte de achizitionarea masinii, orice aspirant la titlul de proprietar auto va sti exact si ce suma va trebui sa plateasca anual doar pentru RCA, la care isi poate adauga singur restul de cheltuieli si isi poate face un calcul cel putin relativ vis-a-vis de cheltuielile viitoare. De asemenea, calculul simulat al RCA-ului cu ajutorul calculatoarelor online cum este cel disponibil la www.romasig.ro, le poate da si cateva indicatii tactice viitorilor proprietari auto: spre exemplu cu cat un sofer are in spate mai multa experienta de condus cu atat polita sa RCA va fi mai ieftina – asadar, daca sotul sau sotia intr-o familie au carnet auto de mai mut timp, ar fi indicat ca acestia sa fie proprietari ai masinii (la fel si in varianta parinte-copil, dar situatia poat fi considerata la limita legalitatii). Varsta soferului este si ea importanta in calculul RCA.

De asemenea, foarte importanta in calcularea RCA-ului este baza de date a CEDAM, sectiunea Daune, care se poate consulta in functie de CNP dar si de numar de inmatriculare. Ca urmare, atunci cand calculati o polita RCA online, vi se cere CNP-ul tocmai pentru ca verificarea sa se faca in tip real si calculul asigurarii pe care o veti plati sa fie unul exact. Suma asigurarii va creste cu cat persoana care solicita RCA-ul va avea mai multe daune inregistrate in CEDAM.