Manusi robotice pentru cei carora le trebuie mai mult de 10 degete…

Avem cinci degete la fiecare mana si ne sunt suficiente. Cu ele ne diferentiem cand vine vorba de animale, putem muta muntii din loc doar cu 10 degete. Cercetatorii de la MIT si-au spus ca nu ne sunt suficiente si au inventat o manusa cu doua degete robotice in plus pentru a ne ajuta sa fim multitasking. Nu aveti nevoie de vreo telecomanda speciala, ci e nevoie doar sa miscati degetele normal si degetele robotice vor invata imediat cum sa va ajute.

Degetele robotice se pot rasuci si pot sa se roteasca pentru a cuprinde un obiect. Datele care permit degetelor robotice sa se miste sunt culese de la niste senzori de pe degetele umane. Inventia celor de MIT i-ar putea ajuta pe varstnici si pe cei cu dizabilitati sa duca o viata independenta. Ideea de la care a pornit acest experiment a fost urmatoarea: de multe ori, daca folosim un cutit foarte mult timp sa taiem verdeata pentru mancare, dupa ceva vreme vom constata ca e ca o partea a corpului nostru, o prelungire fireasca a mainii. Asta se vrea si cu robotii si diferitele parti ale corpului robotizate, sa fie prelungiri firesti ale membrelor sau altor organe externe ale corpului iar comunicarea dintre noi si roboti sa fie perfecta si sustinuta. Cercetarile fac parte dintr-un tablou mai mare al tehnologiei exoscheletice, pe care am vazut-o foarte clar la World Cup, cand un barbat paralizat ce purta un exoschelet controlat de la nivelul creierului a deschis competitia cu primul sut al meciului respectiv. Pe moment, degetele nu sunt flexibile-nu poti apuca chiar orice fel de obiect.

Adaptabilitatea degetelor robotice e urmatorul pas al dezvoltarii proiectului inedit. Pe viitor, degetele robotice vor intra in actiune numai cand este nevoie de ele, in rest ramanand in stand-by.