10 intrebari despre corpul omenesc la care nu putem raspunde

De ce avem grupe de sange diferite? Probabil stiti deja ce sunt si care sunt grupele de sange, iar daca ati donat sange o stiti si pe a voastra. Este foarte important sa stii ce grupa de sange ai sau are un pacient de-al tau pentru ca poti chiar sa-l omori doar cu o transfuzie gresita. Desi s-a aflat de acest grupe de sange acum 20 de milioane de ani si am fi avut timp destul sa le descifram orice mister, stim cu functioneaza dar nu stim care este scopul lor…

Grupele de sange sunt caracterizate de diferiti antigeni unici de la o persoana la alta. Antigenii sunt niste semnale pentru anticorpi, distrugand celulele straine din corp. Anticorpii nu vor provoca nicio problema antigenilor tipului corect de grupa de sange, insa ataca „intrusii”, de unde si refuzarea unui organ transplantat sau a unei transfuzii gresite prin manifestari clinice uneori foarte grave. Cu toate astea, sunt si multe lucruri pe care nu le stim. Nu stim care a fost scopul antigenilor la inceput, exista mai multe grupe de sange decat A, B si O. Ideea e ca antigenii au avut de-a face cu anumite boli – de exemplu, cei cu grupa B se pot infecta cu E. coli, in timp ce restul sunt imuni la un anumit tip de malarie. Nu stim sigur, insa e posibil ca grupele de sange sa fie o modalitate a organismului de a lupta cu bolile infectioase. Vom sti in viitor, cu siguranta. Creierul ramane „activ” dupa decapitare? In multe legende urbane populare, o persoana este decapitata, insa pentru cateva minute teribile, sunt inca constienti. Uneori, decapitatul clipeste, misca din nas, isi misca buzele pentru a da de stire ca inca e… in viata. Pentru multi par povesti de speriat copiii, insa nu stim exact cat timp rezista creierul pana sa se „inchida” dupa decapitare. Fenomenul e cam greu de analizat pentru ca oamenii de stiinta nu prea au cum sa fie pe langa un decapitat si nici nu au voie sa decapiteze un om ca sa vada ce se intampla. Singura lor „scapare” ca sa poata analiza fenomenul bizar a fost in Franta revolutionara, cand ghilotina esra principala metoda de executie.

Dr. Gabriel Beaurieux a fost cam singurul care a reusit sa comunice cu un decapitat, cu capul lui-dupa ce l-a strigat minute in sir pe nume pe decapitat, acesta a deschis ochii, a clipit, s-a uitat la el si i-a inchis definitiv. Asa a ajuns doctorul nostru la concluzia ca unele functii ale creierului mai raman active inca 30 de secunde dupa decapitare, insa nu se stie daca era vorba de a fi si constient in toata aceasta perioada.