Origini fascinante ale lucrurilor obisnuite din viata noastra

Condimente, asezonari si alte arome. In trecut, sarea, piperul si zaharul erau foarte greu de obtinut. Sarea era buna pentru conservare asa ca era mai valoroasa decat e in ziua de astazi. Caravanele cu sare traversau Sahara orientandu-se doar dupa stele, bataia vantului si dunele de nisip. Africa de Vest, cea mai saraca regiune a lumii, era odata, prin 800-1500 i.d.Hr. cea mai bogata regiune gratie depozitelor de sare din aceasta zona. Comertul cu sare e si mai vechi.

Orasul Solnitsata din Bulgaria de azi, cel mai vechi oras din Europa, era un producator de sare urias pentru intregii Balcani. Cu timpul, sarea a devenit si mai importanta in dieta oamenilor. E asa de importanta incat am derivat cuvantul salariu de la „salarium”, banii pe care soldatii romani ii dadeau pentru a cumpara sare. Zaharul este originar din Noua Guinee, apoi a ajuns prin Asia, unde indienii l-au transformat in praful alb si dulce pe care-l stim si il indragim cu totii. Grecii antici il asemanau cu sarea si il considerau medicament. Cruciatii au auzit si au dat si ei cu nasul de zahar, povestind despre „sarea dulce”. Calatoriile europenilor in Americi si in Asia au fost „condimentate” cu diverite condimente, piper negru, pe care numai bogatasii si-l puteau permite. Si in mumificare piperul negru avea un rol important, faraonii egipteni avand in nas bagate boabe sau pulbere de piper negru – de exemplu, Ramses avea un asemenea tratament. Romanii cheltuiau pe piper averi intregi, importandu-l din India. Aurul negru, piperul a devenit si o moneda de schimb. Alaric al vizigotilor si Attila al hunilor au cerut peste o tona de condimente in schimbul pacii. Selfie-urile. Evolutia tehnologiei ne-a permit sa imortalizam cele mai frumoase amintiri cu ajutorul camerelor video si foto. Conceptul pozatului a fost mentionat prima data de filosoful chinez Mozi si chiar Aristotel folosea o camera obscura pentru a observa o eclipsa.

Fascinatia lumii medievale pentru oglinzi a dus la portretele proprii, un fel de stramosi ai selfie, primul selfie cunoscut a fost facut in 1839 de catre Robert Cornelius, un chimist amator si un entuziast al fotografiei din Philadelphia. Folosind un dagherotip si-a facut un selfie de toata frumusetea. Pe spatele lui a stat scris: „Prima poza cu lumina facuta vreodata. 1839.”. Selfie-ul de grup nu e nici el inventat de vreun actor celebru sau de Gala Oscarurilor. Nu. Primul a fost prin 1909 si a fost facut de Joseph Byron si prietenii lui. Chiar si fata Romanovilor, celebra Ducesa Anastasia, si-a facut un selfie prin 1914.