Lucruri ciudate care ar putea cauza moartea prematura

Consumul de prea multa sare. Daca sunteti amatori de fast-food si mancaruri procesate, atunci ar fi cazul sa va opriti pentru ca au prea mult sodiu. Moartea prematura e la o… solnita distanta.

Sarea in exces poate provoca pietre la rinichi, hipertensiune, atacauri de cord, infarcturi. De preferat ca in fiecare zi sa nu se consume mai mult de 2.300 de miligrame de sare. Cei cu hipertensiune ar trebui consume doar 1.500 de miligrame de sare pe zi. Daca s-ar limita folosirea sarii in producerea alimentelor am salva peste 200.000 de oameni de la moarte prematura-complicatiile date de hipertensiune sunt fatale.

Singuratatea. Oamenii care traiesc singuri au sanse mai mari sa moara prematur decat cei care traiesc inconjurati de familie si prieteni. Asta se aplica doar la cei de peste 52 de ani. Daca mai adaugam si varsta, bolile asociate ei, atunci riscul de a muri prematur creste cu pana la 50%. Cei care traiesc singuri au si un risc crescut de a dezvolta dementa si boli de inima. Riscul mortii premature este redus daca li se acorda suport emotional si social la timp. Implicarea in activitati si scaderea timpului petrecut in singuratate ii poate ajuta sa traiasca si mai mult si mai bine.

Sedentarismul. Moartea prematura si probleme serioase de sanatate pot fi urmari nefaste ale sedentarismului. Bolile de inima, diabetul sunt doar cateva dintre efectele negative ale statului pe un scaun la birou sau in fotoliul de acasa. Obezitatea, bolile sistemului cardio-vascular si diabetul sunt reduse semnificativ daca intervine miscarea zilnica. Sedentarismul creste riscul mortii premature cu 40% doar prin faptul ca stam jos in jur de 11 ore pe zi. Statul pe un scaun nu face decat sa ii semnaleze organismului ca e timpul pentru stocarea masiva de fel de fel de resurse si grasimi rele. Nivelul glucozei din sange creste dintr-odata, nivelul de colesterol bun scade, cel rau creste si devenim rezistenti la insulina. Cu cat stam mai mult pe un scaun nenorocit, cu atat ne imbolnavim mai rau!