Imprimarea prin transfer termic si tipuri de ribon

Imprimarea prin transfer termic se realizeaza utilizand o imprimanta termica; capul de imprimare al acesteia este format din 200 pana la 600 rezistente termice filiforme per inch linear, care degaja caldura. Ele sunt acoperite de catre un "invelis" sau strat protector ce le protejeaza de la deteriorare atunci cand ribonul termic intra in contact cu acestea.

Riboanele termice sunt de trei tipuri: wax (ceara), wax-resin (dintr-o combinaţie de ceara şi rasina), sau resin (doar din rasina). In marea majoritate, riboanele sunt de culoare neagra, dar pot exista si riboane colorate, pentru tiparire color. Riboanele se preteaza pentru printarea pe diferite materiale, iar durata de viata a tiparirii cu riboane este net superioare celorlalte procedee (care nu utilizeaza riboane). De aceea, imprimantele prin transfer termic si riboanele se folosesc in situatiile in care etichetele trebuie sa reziste in medii si conditii neprielnice. O imprimanta de acest gen, este imprimanta de coduri de bare. Aceasta imprimanta este un dispozitiv periferic care tipareste pe etichete autoadezive, materiale textile si hartie. Astfel de imprimante difera de cele obisnuite prin mecanismul special de alimentare care foloseste role. In cazul procesului de imprimare termica, printarea sau mai bine spus tehnologia de printare este de doua tipuri: directa termica (utilizeaza hartie sensibila la calcura, astfel de printuri au o durabilitate de 6-12luni) si transfer termic (foloseste caldura pentru a transfera cerneala de pe ribon pe hartie, pentru o imprimare de lunga durata). Acest tip de imprimante utilizeaza o gama larga de materiale, inclusiv hartie si polimeri sintetici. Riboanele pe baza de ceara se caracterizeaza prin: pret scazut, rezistenta imprimarii pana la 38 de grade Celsius, rezistenta mare la zgarieturi.

Utilizate pentru: etichete mate sau lucioase, etichete de uz general, etichete de carton, imprimari de mici dimensiuni. Riboane pe baza de ceara si rasini, caracterizate prin: rezistenta imprimarii pana la 100 de grade Celsius, rezistenta deosebita la zgarieturi, rezistenta la solvent (ex: produse petrochimice). Sunt utilizate pentru: etichete superlucioase si sintetice, etichete utilizate la rafturi sau depozite. Riboane pe baza de rasini, caracterizate prin: cost ridicat, rezistenta crescuta la actiuni mecanice si termice, temperatura mare de aplicare, viteza de imprimare redusa. Recomandate pentru: etichete lucioase din hartie sau material sintetice, etichete care sunt folosite in exterior, etichete care trebuie sa fie durabile in timp si care sa reziste in conditii nefavorabile (ploaie, zapada etc).