Multe tipuri de cancer sunt doar niste erori genetice…

Cancer. Numai cand auzim acest cuvant sau incercam sa-l pronuntam fara sa ne ducem cu gandul la moarte ne trec fiori pe sira spinarii. In lume exista milioane de oameni care au o forma mai mult sau mai putin grava de cancer, de la cancerul de piele, la cel de prostata sau cel la plamani sau stomac, colon. Desi tratamente exista si unele persoane reusesc sa depaseaza fazele critice ale bolii si sa se refaca complet, sunt si numeroase cazuri in care pacientii pierd lupta cu boala necrutatoare si inchid ochii cu privirea catre niste pereti albi si cateva perfuzii neterminate.

Cele mai frecvente cauze ale aparitiei cancerului tin de alimentatia dezechilibrata si bogata in substante cu potential cancerigen, E-uri si tot felul de aditivi si coloranti „inventati” intr-un laborator, dar si de un stil de viata bazat pe sedentarism sau plin de vicii. Recent, cativa oameni de stiinta de la Cancer Research UK si-au dat seama, in urma unor experimente interesante, ca diverse forme de cancer nu isi au „radacinile” in alimentatia proasta, ci sunt pur si simplu niste erori care apar la nivel celular sau chiar genetic. Numai in America, cele mai intalnite forme de cancer sunt cele la nivelul sistemului digestiv, la creier si la plamani. Daca in cazul cancerului pulmonar ne dam seama rapid ca fumatorii sunt condamnati sa-l aiba si ca fumul de tigara e foarte nociv si poate conduce la aparitia celulelor canceroase, tumorilor, nu intelegem insa cum sta treaba cu celulele canceroase care apar in creier, care e mai ferit de agenti externi decat sistemul digestiv… Pana la urma, de ce multe celule din corpul uman raman neatinse de cancer si unele, cum sunt cele din interiorul prostatei, plamanilor, sistemului digestiv ori din interiorul sanilor, sunt atacate fara mila, aparand tumorile. Peste jumatate din toate cazurile deja diagnosticate la nivel global nu au nicio legatura cu ce mananca pacientii sau cat de mult mananca la fast-food. Adevarul e ca acele celule canceroase si tumori apar ca urmare a unor mutatii genetice complexe pe care nimeni nu le poate prezice. Spre exemplu, putem avea doi parinti perfect sanatosi, iar copilul conceput sa aiba aceste mutatii genetice aleatorii si sa dezvolte o forma sau alta de cancer.

Regenerarea celulara pare sa fie o prima si cea mai plauzibila cauza ale mutatiilor genetice celulare. Cand celulele trec de stadiul de maturitate, ele, ca si oamenii, imbatranesc. Urmeaza diviziunea celulara – la nivelul celulelor stem, care da nastere la noi celule, insa pot aparea aici temutele mutatii genetice, totul fiind aleatoriu, de necontrolat. Ideea de baza este ca nu ai cum sa previi cancerul doar pe baza unei diete corecte. Poti insa sa scazi sansele statistice sa te trezesti cu vreo tumoare canceroasa daca eviti factorii de risc cu incidenta cea mai mare-alcool, fumat.