Planuri care nu au fost puse in practica si care ar fi alterat lumea actuala

Barajul din Marea Nordului. Prin 1930, o mana de oameni de stiinta britanici veneau cu un plan indraznet: „scurgerea” Marii Nordului, in intregime, intre Marea Britanie si Europa Continentala prin baraje, canale, pentru a crea un nou pamant european de peste 260.000 kilometri patrati. Planul ambitios includea devierea raurilor, un pod peste canalul englez si 240 kilometri baraj intre Londra si Antwerp.

Un baraj si mai mare, de 720 kilometri, ar fi trebuit sa lege Anglia de Danemarca si sa creeze o coasta artificiala, cu 27 de metri deasupra Marii Nordului. Londra ar fi fost legata de Berlin, Moscova, Orientul Indepartat printr-o linie de cale ferata. Proiectul nebunesc plin de poduri si baraje nu a fost pus in practica niciodata, dovada ca Marea Nordului exista si astazi si e numai buna de vizitat si admirat. Intermarium. Dupa ce Europa a fost ravasita de Primul Razboi Mondial, liderul polonez Jozef Pilsudski avea in continuarea ambitia tampita de a crea Polonia Mare – Intermarium – si sa uneasca teritoriile dintre Marea Baltica si Marea Neagra. Lituania, Belarus si Ucraina urmau sa devina state satelit ale Poloniei, care urma sa le protejeze de atacurile germane si sovietice. Pilsudski a castigat acceptul natiunilor, insa Uniunea Sovietica nu a fost de acord cu planul lor, asa ca a inceput un razboi nimicitor. Armata Rosie a taiat aprovizionarea francezilor si britanicilor si a inceput represaliile impotriva polonezilor.

Au capturat noile teritorii si au mers tot inainte spre Varsovia. Pilsudski a negociat pana la urma un tratat de pace cu rusii, preintampinand transformarea Poloniei in a 16-a republica sovietica. Visului sau i s-a pus atunci un punct pe vecie.