Comportamente bizare ale animalelor pe care nu le putem explica

Lenesii se duc la toaleta. Daca e sa ne gandim la lenesi, maimutele foarte simpatice care stau toata ziulica si lenevesc pe unde apuca, nu prea le vedem depunand efort sa faca ceva. Da, nu depun efort, insa e o situatie cand o fac: atunci cand intervine defecarea.

Toata viata, lenesul sta in copac, de acolo mananca, acolo doarme, acolo e aparat de orice pradator. Insa o data pe saptamana, lenesul coboara din imperiul sau plin de ramuri si bunatati pe pamant pentru a defeca in voie si cat doreste el. Dupa ce termina treaba si scapa de resturile din intestine, se intoarce la loc in copac. Nimeni nu stie ce-l apuca pe lenes sa coboare si sa se expuna pericolelor, sa consume energie. Este mai simplu sa faca treaba murdara direct din copac, fara nicio grija, doar nu trece nimeni sa le spuna „Mai, ia vedeti!”. Exista insa o teorie care se refera la gandacii si insectele care se aciueaza in blana lor. Larvele sunt depuse in materiile fecale si astfel lenesii se curata rapid de daunatori dupa ce populatia e decimata si urmasi nu mai sunt. Pe de alta parte, dupa ce ouale sunt depuse, pentru ca se duc in acelasi loc sa faca treaba lor murdara, insectele revin pe blana si astfel sunt ajutate sa supravietuiasca. Femela-elefant bate la dusmani ca la fasole. Nu exista prea multe grupuri de animale care cooopereaza excelent asa cum o fac elefantii. Ei se sustin, isi plang mortii, se apara, ajuta elefanteii sa se ridice si sa mearga. Insa femelele elefant nu prea sunt asa de bucuroase si pline de afectiune tot timpul. In jurul luciului de apa, elefantii, mai ales femelele o iau complet razna.

Multi elefanti impiedica anumite femele sa ajunga la apa, dar si puii lor, ambii devenind foarte slabi in timp si chiar imbolnavindu-se. Multe dintre agresoare sunt chiar alte femele care apara grupul de anumite exemplare alese la intamplare. In fond, asa supravietuieste generatia urmatoare. Poate e o problema de densitate a populatiei, poate tine de modul in care sunt gestionate resursele, nimeni nu stie.