Te-ai saturat sa tot stai sa fiarba apa? In viitor un simplu virus poate sa iti dea apa in foc instant

Daca ai gatit ceva macar o data in viata ta sau ai facut un ceai, o cafea, ai observat ca apa ajunge cam greu la 100 de grade, adica la punctul de fierbere. Poti folosi diferite tipuri de vase, poti sa optezi pentru aragaz electric cu temperatura ajustabila la flacara, insa nimic nu te va salva sa stai si sa astepti celebrele bule de pe suprafata apei.

Oamenii de stiinta au fost preocupati si ei de aceasta problema, insa mai ales de cea a atingerii punctului de fierbere in industrie si au reusit sa puna la cale o combinatie incredibila: nanotehnologia si-a dat mana cu… virusul tutunului. Care ar fi miza? In industrie, ca sa incalzesti apa sau alte substante si asa o aduci la fierbere folosesti foarte multa energie; daca s-ar aplica metoda aceasta in industrie, energia respectiva ar fi economisita, facturile ar fi mai mici. Daca se aplica stratul din cele doua componente pe elementele de incalzire apa ajunge la fierbere de trei ori mai rapid, fara a consuma mai multa energie. Cele doua tehnologii actioneaza asupra proceselor de formare a bulelor care dau semnul ca apa fierbe, preintampinand si stricarea boilerelor industriale. Intr-un boiler industrial, din cauza fierberii la intensitate maxima pot aparea niste asa numite paturi de bule care se fixeaza in jurul elementului generator de caldura, facand imposibil schimbul termic dintre element si apa sau lichidul din boiler. Mentinerea umiditatii optime la nivelul elementului termic permite risipirea acestei paturi de bule si incalzirea constanta a lichidului.

Pe suprafata tratata cu virusul tutunului se aplica si nichel la nivel microscopic pentru ca virusul sa devina inert. Descoperirea cercetatorilor poate sa fie folosita utilizată fie pentru centrale nucleare care au nevoie de randament foarte bun, fie pentru a face computere si piese foarte complicate, dar si pentru racirea unor electronice care functioneaza cu tensiuni peste medie.