Ai o problema medicala? Watson te ajuta imediat!

Cand ne doare ceva sau simtim ca organismul ne-o ia la vale suntem obisnuiti de mici sa mergem la doctor, acolo unde ni se da un tratament si ne punem pe picioare cat ai spune „medicament”. Viitorul insa nu mai e demult al doctorilor in halate albe din spitale sau policlinici, ci al calculatoarelor si robotilor care ne trateaza fara a fi nevoie sa ne deplasam nicaieri. Un pas urias in acest sens a fost facut de IBM, care vrea sa introduca supercomputerul lor, Watson, si in industria medicala, pentru a ajuta pacientii sa fie tratati mai repede si mai eficient.

Insa ce e cu acest Watson? Ei bine, supercomputerul IBM e mai mult decat un gigant plin de placi si fire, are inteligenta artificiala si stie sa raspunda la intrebari in limbaj natural. Ideea de baza a lui Watson era sa ii ajute pe medici sa trateze si sa depisteze mai usor afectiunile. Din februarie 2011, toata lumea stie de Watson dupa ce ia batut mar pe doi dintre cei mai buni jucatori de Jeopardy, un joc foarte popular peste Ocean. Cu ajutorul a doua programe speciale de diagnosticare si evidenta pacienti, Watson va putea sa ii ajute pe medici si pe pacienti in timp real, va stoca foarte multe date fara a fi nevoie de n SSD-uri sau calculatoare si va putea sa le ofere medicilor cele mai bune instrumente de lucru in domeniul medical. Si pacientii care au avut inlocuite oase in genunchi si sold pot sa fie tratati tot cu ajutorul Watson, si asta gratie parteneriatului incheiat cu Johnson & Johnson, conditiile de tratament urmand sa fie mult mai bune. In viitor Watson se va folosi si pentru tratarea pacientilor cu diabet, asigurarea nivelului optim de insulina din corp si o monitorizare riguroasa a glucozei din sange. Crizele diabetice ar putea fi depistate rapid si pacientii nu ar mai suferi de pe urma glicemiei problematice si insulinei insuficiente.

Singura problema cu Watson si medicina tine de datele sensibile stocate si de aspectul privat al vietii pacientilor, dar cei de la IBM spun ca fiecare dintre datele introduse in spatiile de stocare virtuale vor fi criptate si securizate pentru a nu ajunge in mainile altor persoane decat medicii curanti. Desi nu pare ceva care ar putea sa inlocuiasca o vizita la medic, aceasta noua tehnologie poate sa fie foarte buna mai ales pentru pacientii care au nevoie de medici ce se afla la distante foarte mari si care sunt singurii care au expertiza necesara pentru a le rezolva problemele medicale.