Copiii si cuvintele nerostite

Copiii sunt ratiunea parintilor insa de cele mai multe ori gresim din iubire. Gresim fata de ei si gresim si fata de noi. Unii copii cand ajuns sa nu mai fie copii, isi dau seama de ceea ce ii inconjoara si isi dau seama si de faptul ca trebuie sa se re - autoeduce. este un proces anevoios, insa nu ar fi mai bine daca - noi ca si oameni mari, ca si adulti responsabili, fiinte cerebrale ce ne declaram a fi, am discuta impreuna cu cei mici legile dupa care trebuie sa traiasca viata pentru a deveni in cele din urma oameni? Daca un copil ar sti ca felul in care parintele se poarta cu el, ii afecteaza atat copilaria cat si adolescenta si in cele din urma maturitatea, cu siguranta ne-ar spune urmatoarele:

1. Nu ma rasfata. Stiu foarte bine ca nu mi se cuvine tot ceea ce cer. Dar te incerc totusi!
2. Nu-ti fie teama sa fii ferm cu mine. Eu prefer asa. Asta ma aseaza la locul meu.
3. Nu folosi forta cu mine. Asta ma obisnuieste cu ideea ca numai puterea conteaza. Voi raspunde mult mai bine daca sunt condus.
4. Nu fi inconsecvent. Asta ma pune in incurcatura si ma face sa incerc sa scap nepedepsit indiferent ce fac.
5. Nu-mi face promisiuni. S-ar putea sa nu le poti tine. Asta ma face sa-mi pierd increderea in tine.
6. Nu raspunde provocarilor mele atunci cand spun sau fac lucruri care te supara. Voi incerca atunci sa capat si mai multe victorii.
7. Nu te supara prea tare cand iti spunte urasc. Nu cred ce spun dar vreau sa te fac sa-ti para rau pentru ceea ce mi-ai facut.
8. Nu ma face sa ma simt mai mic decat sunt. Voi incerca sa-ti demonstrez contrariul purtandu-ma ca o persoana importanta.
9. Nu face in locul meu nimic din ceea ce as putea sa fac singur. Asta ma face sa ma simt ca un copil si voi continua sa te folosesc in folosul meu.
10. Nu-mi menaja relele obiceiuri acorda-mi cat mai multa atentie. Altfel nu faci decat sa ma incurajezi sa le continui.
11. Nu ma corecta in public. Voi fi mult mai sensibil daca-mi vei vorbi bland intre patru ochi si cu siguranta mult mai receptiv.
12. Nu incerca sa discuti comportamentul meu in febra conflictului. Din anumite motive auzul meu nu este foarte bun in acel moment iar cooperarea mea e clar si mai slaba. E mai bine sa actionezi asa cum este cazul dar hai sa nu vorbim despre asta decat mai tarziu.
13. Nu incerca sa-mi tii predici. Vei fi surprins sa constati cat de bine stiu ce e bine si ce e rau insa vreau doar sa gresesc pe barba mea..
14. Nu ma face sa simt ca greselile mele sunt pacate. Trebuie sa invat sa fac greseli fara a avea sentimentul ca nu sunt bun de nimic.
15. Nu ma cicali. Daca o faci va trebui sa ma protejez prin a parea surd.
16. Nu-mi cere explicatii pentru comportarile mele gresite. Cateodata nici nu stiu de ce am procedat asa.
17. Nu ma pedepsi prea tare. Ma sperii usor si atunci spun minciuni.
18. Nu uita ca-mi place sa eperimentez. Invat din asta deci te rog sa te obisnuiesti.
19. Nu ma feri de consecinte. Trebuie sa invat din eperiente.
20. Nu baga prea mult in seama indispozitiile mele. S-ar putea sa profit de faptul ca imi acorzi mai multa atentie cand sunt bolnav.
21. Nu ma respinge cand pun intrebari cinstite. Daca o faci vei constata ca nu te mai intreb si imi caut informatiile din alta parte.
22. Nu-mi raspunde la intrebarile prostesti si lipsite de sens. Altfel voi incerca mereu sa te agat de mine cu asemenea intrebari.
23. Nu incerca niciodata sa arati ca esti perfect sau infailibil. Ma faci sa simt ca nu voi putea sa te ajung niciodata.
24. Nu te teme ca petrecem prea putin timp impreuna. Ceea ce conteaza este cum il petrecem!
25. Nu te teme daca eu sunt speriat. Voi deveni si mai speriat. Arata-te curajos! Nu uita ca eu nu pot creste fara o gramada de incurajari si intelegere dar cateodata o apreciere castigata cinstit este uitata. SI NU UITA SA MA RESPECTI, ESTE CEL MAI IMPORTANT ASPECT INTR-O RELATIE.