Suntem fixati pe un anumit accent

Daca invatam accentul nostru inainte de a vorbi este si normal sa ne pastram accentul pe masura ce ne marim. Chiar daca ne mai intalnim si cu elemente puternice din alte accente pe masura ce inaintam in varsta nu vom putea niciodata sa devenim vorbitori nativi intr-o anumita regiune. Cateva diferente sunt mai pronuntate decat r si l din pronuntia englezilor nativi si japonezilor care vorbesc engleza.

Cercetatorii au descoperit ca de la varsta de 10 luni bebelusii japonezi incetau sa mai formeze r si l-ul ca sunete. In copilarie ne petrecem atat de mult timo invatand sa comunicam cu familia, cu vecinii incat nu prea mai avem timp sa ne facem griji si in privinta la altceva. Pe cand am invatat deja foarte bine tainele comunicarii si accentului ne apropiem de pubertate si nu prea am practicat si cu alt accent. Creierul a fost conditionat cu astfel de comportamente. De aceea multi actori straini incearca sa vorbeasca cu un accent american si americanii vad imediat diferenta, indiferent care e accentul lor local. Dar cam aici se opreste input-ul pe care il putem percepe cu ajutorul creierului. Creierul blocheaza toate nuantele, formele, sunetele de care avem nevoie pentru a vorbi cu un alt accent. Totul e privit ca o informatie fara rost, ceea ce inseamna ca trebuie sa depunem un efort constient pentru a putea invata limba respectiva, accentul respectiv. Fiecare sunet individual trebuie sa fie identificat si pus in practica, ceea ce inseamna foarte multa munca. Intr-un studiu ciudat al Universitatii din Washington, mai multi bebelusi de varste diferite au ascultat de mai multe ori la la la la la. Cand la a devenit ra bebelusii au fost determinati sa creada ca se intampla ceva in spatele lor si ca ar trebui sa se intoarca pentru a vedea ce se intampla.

Pentru bebelusii japonezi si americani, 67% din ei erau constienti de anumite modele la nivelul sunetului cand aveau sase luni. Bebelusii americani recunosteau diferentele pana la un an. Doar 59 de procente din bebelusii japonezi au auzit sunete diferite, ceea ce inseamna ca avem mari probleme la pronuntia cuvintelor straine, insa si la perceperea lor din punct de vedere auditiv.